Европейският Съюз е региона с най-много консуматори на алкохол в света

Европейският Съюз е региона с най-много консуматори на алкохол в света, като е отчетена средна консумация от 11л. чист алкохол на човек за година. Като се вземе предвид  консумацията на домашно дестилирани продукти, тази стойност може да стигне до 15 литра чист алкохол на жител за година. Средно за Европа: 44% от консумацията  се пада на  бирата, 34%- на виното и 23% – на спиртните напитки. Като се сравняват нивата на консумация, се преценява че 23 милиона европейци (5% от мъжете, 1% от жени) са пристрастени към алкохола. Въпреки  че измерването на консумацията на домашно дестилирани спиртни напитки е трудно, счита се че най-високи стойности се регистрират в Източна Европа (по-точно България, Полша и Словения), където тя се оценява  на  приблизително 5 литра на човек за година. Вземайки предвид всички форми на консумация (регистрирана и нерегистрирана), един  пълнолетен консуматор в страните на ЕС консумира средно 13 литра алкохол на година. Напоследък у нас, обаче, се забелязва тревожна тенденция, изразяваща се във все по-нарастващото движение, демонстриращо любовта си към алкохола.

Българинът е абсолютен европейски първенец – 22.4 литра чист алкохол средногодишно на пиещ човек. Следователно всеки пиещ гражданин на България поема средно дневно 61 мл чист алкохол, средно седмично – 427 мл. Според Световната здравна организация (СЗО) допустимата седмична консумация е 210 мл, а високорисковата – 280 мл. Според някои изследвания средната възраст при първата употреба на алкохол в България е прекалено рано – около 12,5 години.

Д-р Петър Василев: 300 хиляди българи са алкохолици!

 • Най-сериозните усложнения от тази зависимост са полиневрит, деменция и цироза, казва известният психиатър!

Тревожното е, че по отношение на алкохолния проблем има понижаване на въз­растовата граница. Все по-млади хора за­почват да злоупотре­бяват с алкохол още от ученическа възраст. В последно време поради редица емоционални и социални проблеми, много млади жени за­почнаха да употребя­ват алкохол. Това се превръща в актуален проблем за България. Най-лошото е, че става дума за хора, които са в активна възраст – между 15 и 45 години. Това е изключително лошо за просперитета на нашата нация. Особено като имаме предвид големия проблем с емиграцията и модерните зависимости: към хероин и психоактивни вещества. Бих казал, че нещата са направо драматични!

(Цялото интервю на Д-р Петър BACИЛEB прочетете тук. Той е психиатър с 10-годишен опит, като завеждащ отделение по наркомании към ВМА, профе­сионален психотерапевт и супервизор по психотерапия, национален представител в Европейската асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия.)

Ето защо трябва да прекъснем този омагьосан кръг на саморазрушаващо алкохолизиране, но преди това…ето всичко, което трябва да знаете за това коварно заболяване.

ДА! Правилно прочетохте – Алкохолизмът е заболяване и към алкохолиците следва обществото да се отнася като към болни хора, които имат нужда от помощ!

Алкохолизъм – ВЪВЕДЕНИЕ:

Алкохолизмът е хронично, често прогресиращо заболяване, при което човек жадува за алкохол и напитки, въпреки многократните, свързани с алкохола проблеми (като загуба на работа или връзката). Алкохолизмът включва физическа зависимост от алкохола, но и други фактори включват генетични, психологически и културни влияния.

Пристрастяването към алкохола е постепенен процес, който се случва, когато алкохолът променя нивото на химикали в мозъка на човек, особено на гама-аминомаслена киселина или GABA (което спира импулсивността) и допамин (който е свързан с изпитването на приятни чувства). Тъй като нивата на тези химикали се променят, алкохоликът жадува за още алкохол, за да се чувствате добре отново.

Около 18 милиона души в Съединените щати, злоупотреба с алкохол, както и приблизителните оценки показват, че повече от 70 милиона американци са имали проблем с алкохолизъм в семейството им. Всяка година 85 000 американци умират по причини, свързани с алкохол. Алкохолът е основна причина за почти всички смъртни случаи в САЩ.

Алкохолизмът се характеризира с алкохолна жажда и загуба на контрол над пиенето, заедно с физическа зависимост (което означава, че човек преживява симптоми на абстиненция, когато не пие) и толерантност към алкохола (което означава, че човек трябва да пие по-големи количества, за да се чувства „добре“). Преди да се започне каквато и да е процедура за възстановяване, повечето алкохолици ще отрекат, че те имат проблем. Хората, които злоупотребяват с алкохол, но не са зависими от него могат да имат подобни симптоми, но те не чувстват и не изпитват същия стремеж да се обезателно.

Признаци и симптоми на алкохолизма:

 • Самостоятелно пиене или криене в тайна, употребата на алкохол.
 • Жажда за алкохол.
 • Невъзможност да се контролира количеството, което се изпива.
 • Бели петна в паметта (не помнене на събития или разговори).
 • Раздразнителност и нервност, когато не може да се получиш обичайната доза алкохол, във времето, по което е свикнато да се получава.
 • Наличието на правни проблеми или невъзможност да се поддържа лична връзка, семейство или задържане за по-дълго време на работа.
 • Появяване на симптоми като гадене, изпотяване, треперене, и тревожност, когато се спре да се пие.
 • Необходимост да се пие повече алкохол, за да се чувства влиянието и опиянението му.
 • Чернодробни заболявания.
 • Проблеми със съня, нервни кризи, сърдечни проблеми.

Рискови фактори:

Ако има фамилна анамнеза за злоупотреба с алкохол, е по-вероятно да се развие подобно състояние, отколкото някой, без фамилна анамнеза или обремененост. Други фактори, които могат да повишат риска включват:

 • Наличието на 2 или повече нежелани и травмиращи събития, по време на детството.
 • Започване на ранна употреба на алкохол – на 16-годишна възраст или дори по-рано.
 • Пиенето на повече от 1 – 2 питиета на ден.
 • Пушене на цигари (особено при тийнейджърите).
 • Силен стрес и напрежение.
 • Психични разстройства (като депресия или тревожност).
 • Мъжете са по-податливи към развитие на алкохолизъм, отколкото жените.
 • Проблеми в семейството и дома – В България е напълно нормално родителите ни (особено бащите) да пият доста често вкъщи. Ей така бира, две, три и още някоя ракия и най-често резултата е: напиване, караници и т.н. И така ден през ден…Как да се излекуват тези хора и да разберат, че това не е нормално?

Диагноза – алкохолизъм:

Ако се появят симптоми, свързани с алкохолизма, трябва да посетите вашия лекуващ лекар. Той или тя може да помогне да се постави диагноза и да ви предложи определено лечение или комбинация от терапии, които ще работят най-добре за вас. Трябва да знаете, че тъй като повечето алкохолици отричат, че имат проблем, то е малко вероятно да потърсят лечение сами по себе си. Приятелите и членовете на семейството трябва да ги убедят да потърсят помощ.

ПОМОГНЕТЕ НА ВАШИТЕ БЛИЗКИ ИЛИ ПРИЯТЕЛИ ДА СЕ ОТЪРВАТ ЗАВИНАГИ ОТ АЛКОХОЛА И ВРЕДНАТА ЗАВИСИМОСТ!

Веднъж след като посетите вашия лекар, той ще вземе под внимание цялата историята и ще направи физически изпит. Въпросите, които може да зададе ще включват:

 • Мислили ли сте някога, че трябва да намалите количеството на алкохола, който пиете?
 • Случвало ли ви се е съпруга, приятел или колега някога да се е дразнил и да е искал от вас да пиете по-малко?
 • Чувствали ли сте вина за количеството, което изпивате?
 • Случвало ли ви се е да пиете сутрин, или рано през деня, за да се отървете от махмурлук, за да започнете деня, или да успокоите треперенето на ръцете ви?

Кръвните тестове обикновено са полезни, защото те само показват последните консумация на алкохол. Но вашият лекар може да назначи изследвания на чернодробната функция, за да се види, ако е налице увреждане на черния ви дроб в следствие на алкохола.

Превантивна грижа:

Ако пиете, бъдете умерени – не повече от 2 питиета на ден, ако сте мъж и не повече от 1 питие на ден, ако сте жена.

Ранна интервенция е от ключово значение, особено при тийнейджърите. За да се предотврати употребата на алкохол при младите хора, помислете за следното:

 • Бъдете ангажиран и се интересуват от живота на вашия тийнейджър.
 • Говорете открито с децата си, особено при подрастващите тийнейджъри и юношите. Те трябва да са запознати за широкото присъствие и опасността от алкохола, наркотиците и цигарите.
 • Поставете ясни, неподлежащи на неспазване правила, затова, че не трябва да се използват алкохол, цигари и наркотици.
 • Имайте в предвид, че децата копират изключително своите родители. Бъдете като модел за подражание – не пийте прекомерно алкохол, не използвайте наркотици и не пушете.
 • Обърнете силно внимание на това колко е вредно да се пуши.
 • Насърчавайте вашите деца да станат активни в спорта, музиката, изкуствата, или други дейности.
 • Трябва да знаете къде вашите деца и тийнейджъри  се намират във всеки един момент и на какви рискове са изложени. Уверете се, че винаги имат пряк надзор от възрастен.
 • Наблюдавайте тийнейджъра си за агресивно поведение, чувство на гняв или депресия, както и слабото представяне в училище и липса на социални контакти. Ако някое от тези поведения се наблюдават, помислете дали алкохолът не е евентуална причина.
 • Никога не шофирате след употреба на алкохол и не позволявайте на вашия тийнейджър, да се вози в колата от някой, който е пил.

Какви са симптомите на отказване от алкохол:

Те могат да се разделят в три форми – лека, умерена или тежка.

Спирането на алкохола се характеризира със симптоми, които могат да възникнат от внезапното спиране на употребата на алкохол или след поглъщане на хронично и продължително големи количества алкохол.

Не всеки, който спира алкохола изпитва симптомите на абстиненция, но повечето хора, които са пиели за дълъг период от време, или пият често и по много, се сблъскват с абстинентните прояви, когато спрат да пият.Няма начин да се

 1. Леки до умерени психологически симптоми:
 • Усещане за нервозност или нервност
 • Усещане на треперене
 • Безпокойство
 • Раздразнителност или лесно развълнуване
 • Емоционална променливост, бързи емоционални промени
 • Депресия
 • Умора
 • Трудности с ясно мислене
 • Лоши сънища
 1. Леки до умерени физически симптоми:
 • Главоболие – общо, пулсиращо
 • Изпотяване, особено на дланите на ръцете или лицето
 • Гадене
 • Повръщане
 • Загуба на апетит
 • Безсъние, проблеми със съня
 • Бледност
 • Ускорен пулс (сърцебиене)
 • Очи (разширения, разширени зеници)
 • На кожата – лепкава
 • Абнормни движения
 • Тремор на ръцете
 • Принудителната, необичайни движения на клепачите
 1. Тежките симптоми:
 • Възбуда
 • Треска
 • Гърчове
 • Състоянието на объркване и халюцинации (зрителни – известни като делириум тременс)
 • „Бели петна“ (когато човек забравя какво се е случило по време на периода на пиене)

*** Приблизително 85% от хората, който решават да спрат да пият алкохол с леки до умерени симптоми на абстиненция, обикновено могат да се справят в домашни условия без да се налага да влизат в специализирана клиника за лечение на алкохолизъм. Но 10% процента от хората с тежки симптоми на абстиненция трябва да бъдат лекувани в болница или в заведение, което е специализирано в детоксикацията.

500 000 алкохолици в България имат нужда от лечение, заяви на пресконференция „Проблеми в психиатричната болнична помощ в България”“ доц. Соня Тотева – директор на Държавна специализирана болница за лечение на алкохолизъм и наркомании. Нито една стотинка не е получило Министерството на здравеопазването от обещания 1% от акциза на тютюневите и алкохолните изделия за профилактика и лечение на алкохолици и наркомани.

Подход на лечение на алкохолизма:

Първата и най-важна стъпка за успешно лечение на алкохолизма е признаването, че имате проблем. Често, членовете на семейството и близките приятели, са хората, които най-често насърчават да се започне лечението на  лицето с пристрастяване.

Лечението и продължаващата терапия, трябва да бъдат насочени както към физическата, така и към психологическата зависимост и могат да включват домашно лечение и/или към група на „Анонимните алкохолици“.

1.    Начинът на живот:

 • Посетете Анонимни алкохолици.
 • Членовете на семейството следва да присъстват на Ал-Анон, за да научите как да помогне на човек с пристрастяване и да получите помощ и да се подкрепят.
 • Спортувайте редовно, за да помогне за намаляване на апетита.

2.    Медикаменти – Вашият лекар може да предпише следните лекарствени медикаменти:

За спиране на алкохола:

 • Бензодиазепините – транквилизатори, които са използвани през първите няколко дни от лечението, за да ви помогнат да се спре безопасно алкохола. Тези лекарства включват: Диазепам (Валиум); Chlordiazepoxid (Librium); Лоразепам (Ativan); Оксазепам (Serax);
 • Антиконвулсанти – също може да помогнат със симптомите на злоупотреба с алкохола (като бензодиазепини). Те включват: Карбамазепин (Tegretol); Valprioc киселина (Depakote); Фенитоин (Dilantin); Gabapentn (Neurontin).

За предотвратяване на рецидив:

 • Налтрексон (Revia, Vivitrol) – използват се в комбинация с консултиране, може да намалят жаждата за алкохол и да помогнат за предотвратяване на повторно започване на употреба на алкохол. Приемът на Revia или Vivitrol блокират рецепторите в мозъка ви, така че не ви се пие. Те се използват само след детоксикация, след като вече няма физическа пристрастеност към алкохола.
 • Acamprosate (Campral) – може да помогне за възстановяване на химичния баланс в мозъка. Той е най-добре да се използва в комбинация с консултиране.
 • Дисулфирам (Antabuse) – по-старо лекарство, което обезсърчава пиенето причинява гадене, повръщане и други неприятни физически реакции, когато се използва алкохол.

3.    Хранене и хранителни добавки

Тъй като хронична употреба на алкохол намалява апетита и възпрепятства тялото да усвоява жизненоважни хранителни вещества, може да се стигне до дефицит на редица витамини и минерали. Вашият лекар може да ви предпише да взимате добавки, докато се възвърне имунитета и естественият баланс на организма ви. Полезните добавки могат да включват витамин В комплекс, витамин С, селен, магнезий и цинк. Комбинация от аминокиселини – карнитин, глутамин и глутатион – може да помогне за намаляване на апетита, колебанията на кръвната захар и намаляване на стреса, свързани с употребата на алкохол.

Тиамин (витамин В1) – Вашият лекар може да ви предпише Тиамин добавка за пиене по време на спиране на алкохола. Тежката употреба на алкохол води до дефицит на тиамин, което може да доведе до сериозно разстройство на мозъка, наречено синдром на Вернике-Корсаков.

Хората, които злоупотребата с алкохол, често страдат от недостиг на витамин А, но трябва да приемат допълнителни добавки (извън препоръчителната дневна доза) само под надзора на своя лекар. Високите дози на витамин А може да увредят черния дроб и може да доведат до алкохолно чернодробно заболяване, развиващо се по-бързо, отколкото при хората, които пият много.

Билки

Използването на билки е широко разпространен подход за укрепване на организма и лечение на болестта – алкохолна зависимост. Въпреки че спирането на алкохола е най-добре да се извършва под надзора на опитен лекар, билките със сигурност могат да помогнат за намаляване на силното влечение и апетита за алкохол, както и за намаляване на симптомите на абстиненция.

Трите най-разпространени билки за борба с алкохолизма са Кудзу корен, Бял трън и Глухарче.

Kudzu (Pueraria lobata) – Проучванията показват, че Кудзу корен, използван в традиционната китайска медицина за лечение на злоупотребата с алкохол, може да помогне да се намали значително влечението към алкохол и цигари.

Едно проучване в САЩ показва, че Кудзу корен намалява консумацията на алкохол, като почти половината от тези пациенти с хроничен алкохолизъм в контролната група имат осезаема промяна във влечението към алкохол.

Има още редица забележителни клинични изследвания, проведени със билката КУДЗУ. Извадка от тях ще намерите тук…

СЛЕД КАТО ВЕДНЪЖ СТЕ ПРОБВАЛИ ХРАНИТЕЛНАТА ДОБАВКА ПРОТИВ АЛКОХОЛИЗЪМ КУДЗУ, НЯМА ДА ВИ СЕ НАЛОЖИ ДА ПРОБВАТЕ НИЩО ДРУГО, ЗА ДА ПРЕБОРИТЕ ТАЗИ ЗАВИСИМОСТ!

Бял трън (Silybum marianum) – Бял трън често се използва за лечение на проблеми с черния дроб. При хора с най-леката форма на алкохолизъм и с увреждане на черния дроб, се наблюдават най-много подобрения. Белият трън е по-малко ефективен при тези с тежки чернодробни заболявания като цироза, която се характеризира с постоянни, необратими увреждания на черния дроб.

Глухарче (Taraxacum Officinale) – Глухарче се използва традиционно за проблеми, свързани с черния дроб. Има доказателства, че то помага за намаляване на вредните влияния при опит за оттегляне от алкохола.

4.    Хомеопатия

Малко изследвания са проучили ефективността на конкретни хомеопатични лекарства. Професионалните хомеопати, обаче, могат да препоръчат лечение за алкохолизъм, въз основа на техните знания и клиничен опит. Преди да се предпише лекарството, хомеопатите вземат предвид целия социален живот на алкохолика – неговата физическа, емоционална и интелектуална среда. Един опитен хомеопат оценява всички тези фактори при определяне на най-подходящите средства за дадено лице. Самостоятелно Хомеопатията не трябва да се използва за лечение на алкохолизъм, но може да бъде поддържаща терапия заедно с консултиране и групи като сбирки на анонимните алкохолици. Ето няколко примери на средства за защита, които опитен хомеопат може да приготви при симптоми, свързани със злоупотреба с алкохол и спирането му:

 • Arsenicum album – за тревожност и натрапчиви  мисли, гадене, повръщане и диария
 • Nux Vomica – за раздразнителност и натрапчиви  мисли, запек, гадене и повръщане
 • Lachesis – за намаляване на желанието за алкохол, главоболие и затруднено преглъщане
 • Staphysagria – за раздразнителност и нервност, за лица, които са склонни да потискат емоциите си и може да са били малтретирани физически, сексуално или психологическо в миналото или в детството.

5.    Медицина за тялото и ума

Когнитивна поведенческа терапия с психолог или психиатър е много ефективен подход за лечение на алкохолна зависимост. Този вид терапия, която е насочена към промяна на вярванията си и мисълта насочена към процеса на пиене, може да ви помогне да се справите със стреса и да засилите контрола над поведението си. Говорете с вашия лекуващ лекар да ви консултира по кой квалифициран когнитивен поведенчески терапевт е най-добре да отидете.

„Хората с депресии, които се лекуват в България, са само 30-40% от всички”, обяви д-р Любомир Живков – главен лекар в Областен диспансер – София. Той допълни, че трябва да се обърне внимание за заплахата за обществото от пациентите, които не се лекуват качествено.

6.    Акупунктура

В някои случаи, акупунктура може да бъде полезна поддържаща терапия за пристрастяването към алкохола. Някои проучвания на акупунктура за лечение на злоупотребата с алкохол, са показали, че тя може да намали апетита и симптомите на абстиненция. Акупунктура, обаче, трябва да се използва за лечение на пристрастяването към алкохола в комбинация с консултиране и специализирани групи.

Имайте в предвид и това:

Бременност

Пиенето на алкохол по време на бременност може сериозно да навреди на бебето, което води до състояние, известно като фетален алкохолен синдром. Фетален алкохолен синдром причинява необратими физически и психически увреждания. Единственият сигурен начин за защита срещу увреждане на бебето е, да не се пие по време на бременност или дори ако се опитвате да забременеете.

Прогнози и усложнения

Възможните усложнения, свързани с тежката употреба на алкохол, включват:

 • Умствено объркване или делириум
 • Тежка амнезия
 • Нестабилна походка
 • Загубата на сперматозоиди
 • Повторно повръщане, язви, стомашно-чревно кървене
 • Панкреатит

В допълнение, продължителна употреба на алкохол намалява продължителността на живота с около 15 години и ви излага на значителен риск за:

 • Увреждане на черния дроб, дори и чернодробна недостатъчност (цироза) – Пиенето може да предизвика алкохолен хепатит, възпаление на черния дроб. Признаците и симптомите могат да включват загуба на апетит, гадене, повръщане, коремна болка, треска, пожълтяване на кожата (жълтеница), а понякога и объркване на съзнанието. След години на пиене, хепатит може да доведе до цироза, необратимо и прогресивно унищожаване и увреждане на чернодробната тъкан.
 • Високото кръвно налягане, сърдечни заболявания и сърдечна недостатъчност – Прекомерното пиене може да доведе до повреди на сърдечния мускул (кардиомиопатия). Тези условия могат да увеличат риска от сърдечна недостатъчност или инсулт.
 • Диабет усложнения – Алкохолът пречи на освобождаването на глюкоза от черния си дроб и може да увеличи риска от ниска кръвна захар (хипогликемия). Това е опасно, ако имате диабет и на употребата на инсулин, с което се намалява нивото на кръвната захар.
 • Увреждане на нервите и мозъка – Прекаленото пиене може да се отрази на нервната ви система, което води до изтръпване на ръцете и краката, нарушения в мисленето и деменция.
 • Някои видове рак, включително на устата, гърлото, ларинкса (гласова кутия), на хранопровода и на гърдата
 • Остеопороза
 • Хранителна недостатъчност и стомашно-чревни  проблеми – Алкохолът може да доведе до възпаление на лигавицата на стомаха (гастрит) и възпрепятствана усвояването на витамините от В групата – особено фолиева киселина и тиамин – и други хранителни вещества. Тежкото пиене може да увреди задстомашната жлеза, която произвежда хормони, които регулират метаболизма ви и ензимите, които помагат за производството на  мазнини, разграждащи храната, белтъчините и въглехидратите.
 • Инфекции, включително пневмония и туберкулоза
 • Ниска костна минерална плътност и чупливост на костите – Алкохолът може да се намеси в производството на нова костна тъкан. Това може да доведе до изтъняване на костите и увеличен риск от фрактури.
 • Нарушения на сексуална функция и менструацията –  злоупотребата с алкохол може да доведе до еректилна дисфункция при мъжете. При жените, това може да прекъсне менструацията.
 • Проблеми при жените – Казано по-просто, алкохолът засяга жените в по-негативен аспект и по-бързо, отколкото го прави при мъжете според огромното количество научни изследвания. Дори жените, които пият по-малко от мъжете изпадат повече в нетрезво състояние и се пристрастяват по-бързо. Те страдат от последиците на злоупотреба с алкохол много повече и по-рано от „колегите си по чашка” мъже.
 • Рискове за здравето за тийнейджърите – Тъй като мозъкът и органите на подрастващите все още се развиват, пиенето на алкохол и използването на цигари и забранени наркотици могат да имат сериозни последици. Гуляите и злоупотребата с наркотични вещества може да има дълготрайни ефекти, които се появяват доста по-късно в зряла възраст.
 • Етанолът в спиртните напитки действа на централната нервна системавижте как тук:
 • Ето и някои от най-важните стъпки при лечението на алкохолизма:

Добрата новина е, че въпреки че злоупотребата с алкохол е сериозно състояние, с потенциално тежки последствия, тя е ЛЕЧИМА! Ако вие или някой, когото обичате има проблем с алкохола, насърчете го да потърси помощта и съветите на медицински специалист възможно най-рано.

ПОРЪЧАЙТЕ ХРАНИТЕЛНАТА ДОБАВКА ПРОТИВ АЛКОХОЛИЗЪМ КУДЗУ И СЛОЖЕТЕ КРАЙ НА ПРОБЛЕМА С АЛКОХОЛИЗМА ОЩЕ ДНЕС!

Ако харесвате нашия сайт, подкрепете ни като харесате страницата ни във FACEBOOK, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Хранителната добавка Кудзу корен е сертифицирана по всички международни и европейски стандарти и е регистрирана в Областната дирекция по безопасност на храните, гр. София – Рег. Номер в БАБХ, РИОКОЗ София: 4905/30.11.11г.

2 коментара

 1. Moje li nqkoi da mi kaje kak da pomogna na blizak chovek koito mnogo obicham da se spravi s tozi problem!Za sajalenie toi nejelae da se spravi ,no iskam da namerq nachin speshno da my pomogna na vsqka cena

 2. Някой, да сподели резултати от Кудзу? Имам проблем с майка си, който не знам как да реша. Трябва да влезе в клиника, за да се изчисти поне за месец от алкохола, който пие всеки ден в последните 15години. Никакви терапии не помагат! Положението вече е много критично, ако някой знае добра частна клиника, за да е в нормални условия и сигурни ръце, моля да пише! Благодаря Ви.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!